Friday, 2 March 2012

Tiada Erti Lapangan Terbang Taraf Dunia Jika MAS Terpaksa Gulung Tikar

KENYATAAN MEDIA 
DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA 

TIADA ERTI LAPANGAN TERBANG TARAF DUNIA JIKA MAS TERPAKSA GULUNG TIKAR 
(1 Mac 2012 / 8 Rabiulakhir 1433) 

Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mendesak kerajaan melakukan sesuatu bagi mengelakkan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) terus mengalami kerugian. Dalam laporan terbaru menunjukkan MAS mencatat kerugian untuk tahun 2011 sebanyak RM2.52 bilion. 

DPPM mempersoalkan mengapa syarikat tersebut mengalami kerugian begitui banyak untuk tahun lepas. Apakah ia berpunca dari kelemahan dari segi urus tadbir dan strategi perniagaan yang tidak berkesan. Keadaan ekonomi global yang tidak berkembang dengan sihat tidak boleh dijadikan alasan mengapa MAS rugi kerana banyak lagi syarikat penerbangan negara serantau mencatat keuntungan yang baik. 

Bagi DPPM, MAS perlu dipulihkan bagi menyelamatkannya dari terus mengalami kerugian. MAS adalah sistem penerbangan utama negara, justeru ia tidak patut dibiarkan gulung tikar. Mungkin pihak pengurusan MAS belajar dengan syarikat penerbangan seperti Air Asia yang terus cemerlang dengan keuntungan. Air Asia yang baru ditubuhkan beberapa tahun lepas dan hanya mempunyai operasi perniagaan yang lebih kecil mampu membina empayar kejayaan mereka. Apakah rahsia kejayaan ini sehingga mampu melakar kejayaan bermakna sebaliknya MAS pula menanggung kerugian. 

MAS adalah identiti penerbangan utama negara, kegagalan MAS bererti kegagalan negara dalam melahirkan syarikat penerbangan bertaraf dunia. Imej negara pula akan jatuh di peringkat antarabangsa kerana gagal mengurus syarikat penerbangannya setanding dengan syarikat penerbangan negara-negara lainnya. 

Tidak ada ertinya kehebatan lapangan terbang negara ini bertaraf dunia dan mendapat pengiktirafan antarabangsa sekiranya syarikat yang menguruskan sistem penerbangan utama negara pula gagal menempatkan kedudukannya. Rakyat Malaysia pastinya malu apabila mendengar MAS terus mencatat kerugian buat beberapa tahun lagi dan akhirnya terpaksa menggulung tikar dan menyerah kalah. Apakah lagi kebanggan rakyat Malaysia pada industri penerbangan negara? 

Disediakan oleh;

RIDUAN MOHD NOR 
Ketua Penerangan 
Dewan Pemuda PAS Malaysia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
PERINGATAN: Tulisan dan komen daripada pembaca terhadap artikel di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan tidak mewakili pendirian Dewan Pemuda PAS Kawasan Titiwangsa (DPPKT). DPPKT tidak bertanggungjawab terhadap sebarang implikasi daripada tulisan dan komen berkenaan.